Tegenwoordig zitten veel mensen gedurende 7-13 uur per dag naar een elektronisch apparaat te kijken dat relatief veel blauw licht uitzendt, zoals computerdisplays, smartphones of tv-schermen. De klachten die daarbij zouden kunnen horen zijn slecht slapen, hoofdpijn/migraine en algemene vermoeidheid. Maar wat is blauw licht nu precies, ontstaan deze klachten inderdaad door blauw licht en wat kan je er tegen doen?
Inhoudsopgave
Wat is blauw licht?
Blauw licht bevindt zich aan hef einde van het lichtspectrum. Het is kortgolvig en hoog energetisch. De belangrijkste bron voor blauw licht is de zon. Als je overdag buiten bent, worden je ogen gemiddeld aan 10 keer zoveel blauw licht blootgesteld in vergelijking met een modern scherm. Mensen zijn dagdieren en hebben dat blauwe licht ook nodig voor een gezond slaapritme. Blauw licht maakt ons wakker en zorgt ervoor dat we alert zijn. In principe is er dus geen enkele reden om het blauwe licht overdag te blokken.
Omdat tegenwoordig in vrijwel alle moderne apparaten blauw licht wordt gebruikt voor een betere weergave, is de blootstelling aan blauw licht flink toegenomen op momenten waarop dit vroeger niet gebeurde. De ouderwetste tv gebruikte minder blauw licht en computers en smartphones zijn sinds de eeuwwisseling door led-technologie steeds meer blauw licht gaan uitzenden. Daardoor krijgen de hersenen verkeerde signalen om wakker te blijven op tijdstippen dat het eigenlijk de bedoeling is om slaperig te worden. Dat is het feitelijke probleem van blauw licht in onze moderne maatschappij.
Helpt een blauwlichtbril?
In de eerste plaats zijn er twee soorten blauwlichtbrillen. De transparante exemplaren die een deel van het blauwe licht wegnemen en de duurdere oranje/rode exemplaren die vrijwel 100% blauw licht blokkeren. Beide zijn in principe overdag overbodig, omdat zoals genoemd het blauwe licht niet slecht is voor je ogen of je lichaam als de zon ook schijnt. Bij gebruik op tijden dat er geen zon is, heeft wetenschappelijk onderzoek niet aan kunnen tonen dat een blauwlichtbril echt een toegevoegde waarde heeft.
Wel is gebleken dat een behoorlijk percentage van de gebruikers zich rustiger en beter voelde bij gebruik van een bril die blauw licht filtert indien werd gewerkt met beeldschermen. Het is volgens de wetenschappers ook zeer goed mogelijk dat hier sprake is van een placebo-effect. Indien gebruikers hier baat bij hebben, levert dat in ieder geval het gewenste resultaat op.
Hoe moet je omgaan met blauw licht?
Blauw licht zoals dat door de zon wordt uitgestraald is in principe niet schadelijk voor de ogen of onze gezondheid. Dat geldt ook overdag bij gebruik van moderne beeldschermen. Besef echter wel dat onze ogen af en toe ook rust nodig hebben.
Uren achtereen turen naar een scherm levert problemen op die inderdaad ook kunnen leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en slaapproblemen. Dat heeft dan niet te maken met blauw licht maar met een gebrek aan rustpauzes. Blauw licht als de zon onder is, kan je beter beperken. De meeste moderne apparaten hebben inmiddels een blauw licht blokkade stand voor gebruik in de avond. De helderheid neemt hierdoor af.
Ook een blauwlichtbril is een optie. Experts vermoeden echter dat gedrag een grotere rol speelt bij de slaapproblemen die worden toegeschreven aan blauw licht. Meer rust en afstand tot de social media is zeker een poging waard om eens te onderzoeken indien jij vergelijkbare klachten hebt.
Bekijk ook:
- Hooikoorts, de oorzaak en wat doe je eraan?
- De gezondste zonnebrandcrème: de beste zonnebrand zonder schadelijke stoffen
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.