Door Corona, zijn bedrijven genoodzaakt geweest om iedereen in een razendsnel tempo thuis te kunnen laten werken. Veel bedrijven (96%) bieden thuiswerkvoorzieningen aan. Helaas krijgen 3 van de 5 mensen die thuis werken fysieke klachten. De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk aan de rug, nek, armen (wordt ook wel RSI, muisarm of tenniselleboog genoemd) en schouders. 1 op de 10 thuiswerkers brengt vaker een bezoek aan de fysiotherapeut dan voor Corona.
Inhoudsopgave
Zorg voor een ergonomische werkplek
Ondanks dat de meeste bedrijven zorgdragen voor een gezonde thuiswerkplek, blijkt dat dit in de praktijk niet altijd lukt. Thuiswerkende kinderen, partners, huisgenoten, ruimtegebrek… tijdens Corona heb je hiermee te maken. Je bent vaak genoodzaakt om aan de keukentafel te blijven werken, of zelfs op de bank met een laptop. De ingezakte houding die je hierdoor aanneemt kan leiden tot fysieke klachten. Krijg je pijn in je nek, rug, arm of schouder? Dit is een signaal van je lichaam. Je lichaam geeft aan dat er iets niet goed gaat. Luister hier naar en pas je houding hierop aan.
Wat is belangrijk om op de letten?
- Zit of sta op ooghoogte van het beeldscherm, plaats de laptop op een standaard of op een stapel boeken.
- Gebruik een los toetsenbord als je een laptop hebt.
- Je voeten moeten plat op de grond kunnen.
- Je schouderbladen maken contact met de rugleuning.
- Bij staand werken: zorg dat je op 2 benen staat, ga niet ‘hangen’ op 1 kant.
- Kies voor een stoel met armleuningen waardoor de onderarmen ondersteund worden en de polsen in een rechte lijn doorlopen naar het toetsenbord / de muis.
- Veel bedrijven hebben een ergonoom in dienst, of kunnen deze inhuren. Schroom niet om hun hulp te vragen, dit voorkomt veel fysieke klachten!
Blijf in beweging en voorkom fysieke klachten
Misschien een open deur, maar bewegen is essentieel om gezond te blijven en fysieke klachten te voorkomen. Door thuiswerken mis je het loopje naar de bus, de koffiemachine of het kopieerapparaat en het fysieke praatje met collega’s in een andere ruimte. Ongemerkt zijn dit een paar duizend stappen, die je door het thuiswerken niet meer maakt. Het advies vanuit de Nederlandse norm voor bewegen luidt: minder dan 4 uur zitten op een dag, minimaal 30 minuten bewegen / meer dan 4 uur zitten op een dag, minimaal 60 minuten bewegen. Dit hoeft niet in de sportschool, wandelen is goed genoeg! Daarnaast zijn er overal online beweegprogramma’s te vinden. Dit varieert van yoga tot bootcamp, waardoor er geen excuus meer is om niet meer te bewegen!
Lees ook: Thuis sporten – 5 tips voor de beste home workouts
Stel een softwareprogramma in waardoor je na een half uur werken verplicht bent om te gaan bewegen. De nek en armen rekken en wat korte oefeningen voor de rug en benen doen stimuleert de doorbloeding en voorkomt klachten.
Socializen met collega’s op afstand
Ondanks dat je naar kantoor mag, geeft meer dan de helft van de thuiswerkers aan (gedeeltelijk) thuis te willen blijven werken. Waarom blijven fysieke klachten door thuiswerken aanwezig, ondanks een ergonomische werkplek en voldoende beweging? Het praatje met collega’s, de vrijmibo, het hoort allemaal bij je leven. Door Corona werd dit abrupt afgenomen. Het sociale isolement waar je in kunt belanden, kan voor zowel fysieke als mentale klachten zorgen.
Ons lichaam werkt direct samen met ons brein. Zit je niet lekker in je vel? Dit kan komen door hoe je je mentaal voelt. Mensen die alleenstaand zijn missen dit sociale contact nog meer dan anderen. Gelukkig is hier goed op ingespeeld door bedrijven. Zo konden thuiswerkers in een sociaal isolement een paar keer per week op kantoor komen werken. Naast de ‘Teams’ en ‘Zoom’ vergaderingen, werden er borrels op afstand georganiseerd, maar ook lunchpauzes en online bedrijfsuitjes. Gelukkig mogen we elkaar weer ‘live’ zien, maar blijf elkaar ook online zien, buiten de vergaderingen om.
Kan de fysiotherapeut helpen bij fysieke klachten door thuis werken?
Waarom heb ik deze rug-, nek- of schouderklachten, tijdens of na het werk thuis? De fysiotherapeut is de expert als het gaat om bewegen. Maak een afspraak en kom er samen achter waarom de klachten er zijn en wat eraan kan worden gedaan. De fysiotherapeut zal beginnen met een vraaggesprek, de anamnese. Tijdens dit gesprek wordt de klacht in kaart gebracht. Vervolgens begint het lichamelijk onderzoek. Is er lichamelijk een probleem waardoor de klacht aanhoudt? Aan de hand van de anamnese en het onderzoek kan de fysiotherapeut samen met de patiënt een behandelplan opstellen.
Lees hier of je fysiotherapie vergoed kan worden door je aanvullende verzekering.
Hele goede tips, bedankt. Ik werk zelf al een hele tijd thuis en ik krijg vaak last van nek en shouder klachten. Het is zo vervelend, ik zal denk ik een staand bureau aanschaffen en een toetsenbord voor mijn laptop. Hopelijk zullen mijn klachten dan beter worden.