Geld sparen

Sparen in 2021, dat doe je zo – tips & advies

Sparen in 2021, dat doe je zo

Wil jij in 2021 beginnen met sparen? Wil jij beter leren sparen? Dan helpen we je graag. Samen leren we om op een simpele manier extra geld opzij te zetten, voor het kopen van een huis, de oude dag of voor die nieuwe tv. 

Waarom wil je sparen?

Het lijkt misschien een makkelijke vraag, maar is dat wel zo? Sparen ‘omdat het hoort’ is eigenlijk een slechte reden. Dit zorgt er namelijk voor dat je snel je motivatie kwijtraakt en het geld liever meteen uitgeeft. Om te beginnen met sparen moet je weten waarom je het doet, en dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. We geven je een paar voorbeelden zodat je begrijpt wat we bedoelen, maar denk er vooral goed over na en zet je eigen reden(en) op papier.

Dit is waar veel mensen voor sparen:

 • Een dure aankoop (wasmachine, auto, huis)
 • Het opstarten van een eigen bedrijf
 • De studie van de kinderen
 • Een reservepotje voor wanneer er iets kapot gaat of vernieuwd moet worden (auto, apparatuur, tv)
 • Een verbouwing
 • Een reservepotje voor na het pensioen
 • Een mooie reis
 • Een bruiloft
 • Rijles

Sparen voor verbouwing

Hoeveel kun je elke maand sparen?

Dit is natuurlijk een hele persoonlijke kwestie. De één kan maandelijks € 200 opzij zetten, de ander € 20. Reken uit hoeveel vaste kosten je maandelijks of jaarlijks hebt, en vergeet de benzine, kleding voor de kinderen en het onderhoud aan je auto niet. Hierna zie je hoeveel er overblijft voor andere zaken. Dit besteedt je aan uitjes, nieuwe kleding, uit eten gaan en dat soort zaken.

Nu wordt het wat lastiger, je moet namelijk beslissen hoeveel je wekelijks of maandelijks gaat sparen. 

Voorbeeld voor iemand met een salaris van € 2000:

 • Maandelijkse vaste kosten: € 1400
 • ‘Plezier uitgaven’ (bioscoop, restaurants, extra kleding…): € 300
 • Extra uitgaven die niet maandelijks terugkeren (autoreparaties en onderhoud, belasting, verzekeringen etc.): gemiddeld € 300 per maand

Zoals je ziet moet je dit laatste punt op jaarbasis berekenen en dan delen door 12. Zo krijg je een relatief duidelijk beeld van je uitgaven. Om het makkelijker te maken raden we je aan een uitgebreide lijst te maken met al je uitgaven, zo zie je snel of je ergens op kunt besparen.

Uitgaven uitrekenen

In ons voorbeeld wordt er € 300 per maand uitgegeven aan niet essentiële zaken. Maar is het slim om deze € 300 meteen op je spaarrekening te zetten? Dat hangt ervan af. Als je snel een doel wil bereiken waar je veel spaargeld voor nodig hebt, zoals je bruiloft of het behalen van je rijbewijs, zou je gerust een paar maanden zonder deze uitgaven kunnen. Wil je geld opzij zetten voor later, dan kun je beter € 200 sparen, en de rest gebruiken voor ‘plezier uitgaven’. Te streng zijn voor jezelf heeft namelijk geen zin, en zal het sparen alleen maar moeilijker maken.

Tip: Heb je een meevaller? Zet dit dan meteen op je spaarrekening, of in ieder geval een deel ervan. Zo kan het zijn dat je geld terugkrijgt van de belastingdienst of je energieleverancier, of misschien ontvang je een leuke bonus op je werk. Ben je deze week ver binnen je budget gebleven qua boodschappen? Zet het geld dat over is dan ook opzij. Vaak zijn deze extra bedragen die je op je spaarrekening zet de reden waardoor je je spaardoel veel sneller bereikt dan gepland. 

Voor meerdere doelen tegelijk sparen

Bij de meeste banken kun je gratis meerdere spaarrekeningen openen, of in ieder geval meerdere spaardoelen aanmaken. Zo kun je tegelijkertijd voor je bruiloft, nieuwe huis en de studie van de kinderen sparen. 

Denk er wel aan om niet al te veel spaardoelen aan te maken. Het wordt al snel onoverzichtelijk als je een groot aantal doelen hebt, en daarbij is het niet echt motiverend als je die € 100 per maand moet verdelen over maar liefst 10 doelen. 

Geld sparen

Automatisch sparen, hoe werkt dat?

Als je bang bent dat je de wekelijkse of maandelijkse overboeking naar je spaarrekening vergeet, kun je een automatische overschrijving instellen. Dit wordt ook wel een periodieke overboeking genoemd. Zo kom je ook niet in de neiging om dat geld toch aan iets anders uit te geven. Het bedrag dat je kiest wordt zo automatisch elke periode naar je spaarrekening overgemaakt zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt. 

‘Help, ik kan niet sparen!’

Misschien is hetgeen dat we hierboven hebben uitgelegd niet haalbaar voor je, omdat je regelmatig onverwachte uitgaven hebt of omdat er na de vaste uitgaven weinig overblijft. Maar ook jij kunt sparen! Als er aan het einde van de week of de maand wat van je budget over is, kun je 50% op je spaarrekening zetten, en 50% in een potje doen voor iets leuks. Zo heb je wat geld om een keer uit eten te gaan of wat leuks te doen met de kinderen, terwijl je spaarrekening zich ook langzaam maar zeker vult. 

Geld sparen

Hoe kunnen kinderen sparen?

Laat je kind zelf de controle houden

Het is aangeraden om je kinderen vroeg kennis te laten maken met sparen. Al het zakgeld uitgeven aan snoepgoed en speelgoed is natuurlijk veel verleidelijker dan het geld in een spaarpot doen. Na een goed gesprek waarin je uitlegt wat sparen is en waarom het belangrijk is, kunnen jullie samen een plan opstellen. Zo houdt je kind de controle. Als jij alles besluit wat betreft het sparen van zijn of haar zakgeld, zal je kind er niet veel van leren.

Zet op papier hoeveel zakgeld er elke week of maand wordt gegeven, en wat je kind daarmee wil doen. Waar wil je kind voor sparen? Die nieuwe Legoset, een mooie pop of als ze wat ouder zijn een telefoon? Kijk hoeveel het product kost en hoelang het duurt om het doel te bereiken.

Spaardoel kinderen

Vergeet niet dat je kind misschien ook tijdens het sparen voor zijn of haar gave product iets leuks wil kopen. Zo is het in veel gevallen slimmer om een deel van het zakgeld voor directe uitgaven te behouden, en om de rest te sparen. Leg wel uit aan je kind dat het op deze manier iets langer duurt om het doel te bereiken. Dat is meteen een mooi lesje in geduld.

Geld sparen zonder moeite

Een kinderspaarrekening, is dat nodig of niet?

Voor de allerjongsten is een spaarpot leuker en makkelijker dan een spaarrekening. Zo zien ze precies waar hun centjes zijn en kunnen ze regelmatig tellen hoeveel ze al hebben gespaard. Zodra de kinderen wat ouder zijn is een speciale kinderspaarrekening openen een goede manier om ze kennis te laten maken met een bankrekening. De Consumentenbond schreef een interessant artikel over kinderspaarrekeningen, en waar je rekening mee moet houden.

Waar wil jij dit jaar voor sparen? Laat het ons weten via de reacties. 

Geld sparen

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *