Een zomerstorm zoals Poly op 5 juli is in Nederland weliswaar ongebruikelijk, maar niet echt zeldzaam. Zomerstormen lijken vaak heftiger dan die in de herfst, omdat bomen en struiken volop groen zitten en daardoor de volle kracht van de wind moeten ondergaan indien deze uit de goede (of verkeerde) hoek komt. De beelden uit Haarlem maakten dat duidelijk met de foto waarop was te zien dat vijf op een rij staande bomen volledig werden ontworteld en op een rijtje huizen terecht kwam. Haarlem was sowieso een van de plaatsen die het zwaarst werd getroffen. Poly bleek de zwaarste zomerstorm te zijn die ons land ooit had meegemaakt en plaatselijk werden windsnelheden van meer dan 120 km/u gemeten. De schade was groot ondanks het feit dat de storm niet lang duurde en opvallend compact was.
Inhoudsopgave
A perfect storm
De diverse weerstations in ons land hadden Poly al een tijdje zien aankomen want een storm heeft ook tijd nodig om kracht op te doen. Het oceaanwater was inmiddels genoeg opgewarmd om een zomerstorm van energie te voorzien. Maar de warmte van het water op zich is niet voldoende in onze regio. De meeste stormen zijn al uitgeraasd voordat ze in de buurt van de kust komen.
Voor de meteorologen was het derhalve ook afwachten wat de storm zou brengen. Het zou ook bij een dagje miezerige regen kunnen blijven. Maar Poly kreeg wat nodig was om uit te groeien tot een echte storm op land: de straalstroom (krachtige winden op grote hoogte) stond precies goed gericht om de depressie snel en efficiënt aan land te brengen. In de vroege ochtend van dinsdag werd het de deskundigen duidelijk dat Poly het ‘echte werk’ zou brengen.
Wat betekent code rood?
In een groot deel van het land werd code oranje gewijzigd in code rood. Die code houdt in dat er weersomstandigheden verwacht worden die het maatschappelijk verkeer zullen ontwrichten. In Noord-Holland werd een NL-alert afgegeven met een oproep om thuis te blijven. Poly bleek gelukkig ook compact te zijn waardoor zelfs op een klein landoppervlakte zoals Nederland slechts een beperkt deel de volle kracht kreeg te verduren. Het kostte helaas ook een vrouw in Haarlem het leven toen haar auto door een boom werd geraakt.
Is Poly het gevolg van klimaatverandering?
Al snel gingen er stemmen op dat deze storm een nieuw voorbeeld was van wat ons aan extreme weersomstandigheden te wachten staat door het opwarmen van de aarde. Eurocommissaris Timmermans was de meest bekende persoonlijkheid die deze mening uitte. Hij werd echter meteen weersproken door vele deskundigen. Poly was niet zo bijzonder dat er daardoor een verband zou moeten zijn met de klimaatverandering. Ook voordat de opwarming echt begon zou een dergelijk verschijnsel mogelijk zijn geweest onder de juiste omstandigheden.
Record op record wordt verbroken
Toch stapelen de records zich in een snel tempo op. De maand juni was in ons land (en ook in Groot-Brittannië) de warmste junimaand ooit gemeten sinds 1884 toen deze gegevens voor het eerst werden verzameld. Dinsdag 4 juli 2023 was de warmste dag gemiddeld op aarde met een temperatuur van 17,18 °C. Het vorige record was maandag 3 juli! Ook dit jaar zijn meerdere gebieden op aarde getroffen door extreme hitte zoals Texas, Mexico, India en China. De experts verwachten dit jaar nog meer records te zullen noteren. Er is echter weinig reden om daarover te juichen, omdat het tempo van de opwarming van de aarde steeds sneller lijkt te gaan.
Bekijk ook:
- Gadget voor 2023: het stormglas, hoe werkt het eigenlijk?
- El Niño, wat houdt dat in, wat is de oorzaak en wat zijn de gevolgen (nationaal en internationaal)?
- Is er leven op Pluto?
- 5 tips tegen de hitte in Nederland vanuit de tropen
- El Niño, wat houdt dat in, wat is de oorzaak en wat zijn de gevolgen (nationaal en internationaal)?
- Is er leven op Pluto?
- 5 tips tegen de hitte in Nederland vanuit de tropen
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.