Een personeelsfeest is een ideaal moment om je collega’s beter te leren kennen. Er worden vaak leuke dingen georganiseerd en geen enkel personeelsfeest is hetzelfde. Soms is er een dresscode voor een personeelsfeest. Zorg ervoor dat je hier altijd goed van op de hoogte bent, je wilt tenslotte niet uit de boot vallen bij het feestje. Wat is een dresscode nu precies en waar kun je vinden of er een dresscode is? Welke dresscodes zijn er eigenlijk en welke dresscode wordt vaak gehanteerd bij een personeelsfeest?
Inhoudsopgave
Wat is een dresscode eigenlijk?
Een dresscode wordt ook wel een kledingcode of kledingvoorschrift genoemd. Het is dus een code waaraan je kunt aflezen wat er van je wordt verwacht dat je zal dragen.
Waar kun je vinden of er een dresscode is?
De dresscode voor het personeelsfeest staat doorgaans aangegeven op de uitnodiging. Dit is ook het geval bij bruiloften en andere feesten. Meestal staat dit in de kleine lettertjes, dus neem de uitnodiging altijd goed door als je twijfelt of er een dresscode is. Natuurlijk kun je ook altijd even aan je collega vragen of er een dresscode is voor het personeelsfeest en wat er gewoonlijk gedragen wordt. Stel deze vraag wel aan iemand die hier een serieus antwoord op wil geven. Je zal zeker niet de eerste zijn die door verkeerde inlichtingen in opvallende kleding bij een personeelsfeest verschijnt.
De meest gebruikelijke dresscodes bij een personeelsfeest
Hieronder vind je de meest gebruikelijke dresscodes bij een personeelsfeest. Meestal zal de kleding gewoon casual zijn, maar er zijn ook personeelsfeesten waarbij net wat meer van je gevraagd wordt.
Casual: lekker alledaags
Bij casual mag eigenlijk alles. Het is de kleding die je ook in je vrije tijd draagt. Als dit op de kaart staat, kun je dus een zucht van verlichting slaken. Het gaat hierbij helemaal om je eigen stijl en smaak, dus kies de kleding die je gewoonlijk zou dragen bij een personeelsfeest. Ga voor iets wat netjes is, maar wat toch helemaal bij jou past. Tenslotte wil je goed voor de dag komen op het personeelsfeest.
Casual chic: informeel met een chic tintje
Bij casual chic kies je in principe je eigen stijl, maar het is wel een tintje netter dan doorsnee. Het gaat niet echt om heel chique kleding, maar je dient wel verzorgd te zijn. Voor heren is de meest logische keuze een nette pantalon met een overhemd of pullover, in combinatie met nette schoenen. Eventueel kun je hier een stropdas bij dragen. Dames zullen meestal kiezen voor een stijlvolle jurk in combinatie met hakschoenen. Natuurlijk kun je hierbij ook accessoires dragen, zoals een mooi horloge.
Tenue de ville: iets formeler, netjes
Met tenue de ville wordt iets formelere kleding bedoeld voor overdag. Letterlijk vertaald staat hier ‘stadskleding’. Heren kiezen hierbij voor een mooi effen pak, doorgaans in blauw of donkergrijs, met overhemd, stropdas, bij voorkeur donkere schoenen en een bijpassende riem. Uiteraard kies je hier ook een bijpassende stropdas bij. Dames dragen vaak pasteltinten. Het gaat hier om een geraffineerde kledingkeuze, die netjes is en vooral subtiel. Felle make-up of opvallende accessoires passen niet goed bij deze stijl. Ga dus voor een jurk in een lichte tint en draag hier nette pumps onder. Combineren met sieraden is prima, maar houd het bescheiden.
Black tie: vrij formeel
In deze tijd is black tie eigenlijk het meest formeel dat je nog tegenkomt als dresscode. Het gaat hier om een smoking voor heren en een lange avondjurk voor dames. Bij een smoking kies je vaak voor zwart of donkerblauw in combinatie met een wit overhemd. Het overhemd heeft bij voorkeur dubbele manchetten waarmee je manchetknopen kunt dragen. De smoking maak je helemaal af met een vlinderdasje, bij voorkeur in een donkere tint en een wit pochet. Officieel hoor je zelfs een zwarte vlinderdas te dragen, vandaar ook de benaming black tie. Dames mogen eventueel ook een nette cocktailjurk dragen, maar een lange avondjurk is meer gebruikelijk. En als je dan een keer de gelegenheid hebt om een lange avondjurk te dragen, dan laat je die toch zeker niet voorbij gaan?
Bekijk ook: Een luxe personeelsfeest organiseren: 5 tips
White tie: zeer formeel
White tie is een dresscode voor ‘s avonds die je bij een personeelsfeest niet snel tegen zal komen, maar laten we deze ook even kort toelichten. Bij white tie dien je een rokkostuum te dragen. Bij dit driedelige pak zijn de achterpanden van het jasje wat langer, vandaar ook de naam rokkostuum. Je zal dit zeker al eens gezien hebben. Bij deze kleding draag je een witte vlinderdas en witte bretels die onzichtbaar zijn onder het jasje. Onder het jasje draagt je een wit laag uitgesneden vest met daaronder een wit overhemd. Dit alles combineer je doorgaans met veterschoenen of zelfs met lakschoenen. Een witte pochet en een zwarte hoge hoed maken het helemaal af.
Van dames wordt verwacht dat ze een lange mouwloze avondjurk dragen, in principe dient de stof tot de hakken te komen. Strapless is toegestaan. Qua stof kun je bijvoorbeeld voor satijn kiezen, maar hier is geen vast voorschrift voor. Je kunt het beste voor een effen, donkere kleur kiezen. Lange handschoenen tot de ellebogen maken je outfit helemaal af. Kies voor hoge hakken die perfect bij je jurk passen en maak het geheel af met een mooie clutch.
Dresscode personeelsfeest
Soms wordt er bij een personeelsfeest nog een andere dresscode vermeld dan bovenstaande, zoals dresscode cocktail. Hierbij draagt de vrouw een cocktailjurk en de man een net pak. Het is een informele, maar tegelijkertijd toch chique dresscode.
Staat de dresscode die op jouw uitnodiging vermeld wordt er niet bij? Stel je vraag dan hieronder.
2 gedachten over “Dresscode personeelsfeest”