10 succulenten, bijzondere vetplanten voor binnen

10 succulenten, bijzondere vetplanten voor binnen

In Nederland noemen we ze ook wel vetplanten. Deze stoere planten slaan vocht op in de bladeren, stengels, stammen of wortels. Het zijn bijzondere vetplanten voor in huis. Soms worden ze ook buiten geplaatst, maar in ons klimaat is dat niet echt een goed idee. Hieronder lees je wat succulenten nu eigenlijk zijn en hebben we 10 bijzondere vetplanten op een rij gezet.

Wat zijn succulenten?

Bij succulenten denken we al gauw aan cactussen en dat is ook een grote familie onder de succulenten. Alle cactussen zijn succulenten, maar niet alle succulenten zijn cactussen. De Aloë Vera lijkt uiterlijk wel op een cactus maar behoort tot een duidelijk andere familie. Het Chinese lantaarnplantje heeft niets weg van een cactus, maar kan in de blaadjes wel vocht bewaren en is een succulent.

Het plantje van de droge gebieden

De aanpassing waardoor een succulent een watervoorraad kan opslaan maakt deze geschikt voor ruige omgevingen waar vaak lang op regen moet worden gewacht. Dat is niet alleen in de woestijn, maar in grote gebieden op vrijwel alle continenten. Ook Europa heeft een aantal succulenten. Omdat de planten vaak bestand moeten zijn tegen moeilijke omstandigheden, doet een aantal het ook goed in onze huiskamers.

bijzondere vetplanten

Bijzondere vetplanten voor ieder interieur

Qua uiterlijk zijn er voor iedere inrichting passende succulenten te koop. De verzorging is vaak eenvoudig mits de juiste hoeveelheid water wordt gegeven. De meeste succulenten kunnen beter tegen te weinig water dan te veel. Ook qua temperaturen moet je ermee rekening houden dat deze diehards niet alles zomaar accepteren. Met de juiste verzorging kunnen deze vaak trage groeiers jarenlang je huiskamer sieren.

10 bijzondere succulenten op een rij

Hieronder staat een tiental (exclusief cactussen).

1. Christusdoorn (euphorbia Milii)

Deze plant was vroeger een hit in vrijwel iedere huiskamer vanwege het feit dat deze er bijzonder uitziet en zeer sterk is. De bruine stammen zijn bezaait met stevige stekels, aan het eind zitten een aantal groene bladeren en rode bloemen. Ook in de huiskamer kan de Christusdoorn flink groeien. De plant kan goed tegen de zon en heeft maar weinig water nodig. Als de grond niet is uitgedroogd, kan je beter niet gieten. Het sap van de Christusdoorn is wit, licht giftig en irriterend op de huid en in de ogen. Oppassen met kinderen en huisdieren derhalve.

2. Kalanchoë

De kalanchoë is een makkelijke en vrolijke plant voor in de huiskamer. Als ze voldoende licht krijgen, produceren ze in onze herfst en winter een grote hoeveelheid bloemen, die vier kleuren kunnen hebben. Een goede drainage is noodzakelijke omdat de wortels gevoelig zijn. Oorspronkelijk komen ze van Madagascar en kennen ze geen temperaturen onder de 15° C. Ook bij de sterkere kweeksoorten blijft een lage temperatuur een probleem waardoor ze snel kunnen afsterven.

Kalanchoë

3. Crassula Ovata

De crassula lijkt verbazend veel op een bonsai boompje maar is veel makkelijker in het onderhoud. De bladeren zijn donkergroen en vlezig. Bij sommige soorten zijn er duidelijk rode punten zichtbaar. Een crassula groeit langzaam en staat het liefst op een zonnige plek. Water is in de zomer hoogstens een maal per twee weken nodig. In de winter kan dan nog verder worden beperkt.

crassula ovata

4. Agave

De agave groeit in de ruige bergen van Mexico op een hoogte van circa 2.000 meter. Vanwege de grote groene bladeren wordt deze plant ook wel walvistong genoemd. Het is een stevige plant waarvan de bladeren wel 150 centimeter lang en 180 centimeter breed kunnen worden. Dat kost uiteraard vele jaren, maar een agave kan al gauw te groot worden voor de vensterbank en voelt zich dan beter buiten thuis. Echter zijn onze winters te nat en koud en moet je de plant dan binnen een beschutte plaats geven.

Agave

5.  Chinees lantaarnplantje

Dit hangplantje is een mooi voorbeeld hoe uitgebreid de familie van de succulenten is. In het Engels wordt deze planten ook wel string of hearts genoemd vanwege de vorm van de blaadjes. De achterkant is paars en de voorzijde een combinatie van grijs of groen. Op een kast of een andere hoge plaats kunnen ze wel een meter of meer lang worden. Wat water betreft zijn het echte succulenten, ze kunnen met weinig toe en gieten doe je pas als de grond goed droog is. Deze plant houdt niet van direct zonlicht, dan verliezen de blaadjes hun tekening en verkleuren ze.

Chinees lantaarnplantje

6. Sanseveria

In sommige droge streken van Afrika zijn er hele bossen sanseveria’s die meters hoog kunnen worden. In de huiskamer doen ze het voorzichtiger met groeien. Het zijn ijzersterke planten met een strak uiterlijk. Ze kunnen tegen direct zonlicht maar overleven ook de schaduw. Het enige zwakke punt van de sanseveria zijn de wortels. Blijft de grond te lang vochtig dan rotten de relatief kleine wortels weg en sterft de plant. Geef daarom pas water als de grond in de pot kurkdroog is en zorg voor goede drainage.

Sanseveria

7. Echeveria pulivanata

Dit is een ander voorbeeld van de veelzijdigheid van de vetplanten. De echeveria pulivanata komt uit het zuiden van Mexico. De plant is bedekt met vele kleine haartjes waardoor deze er zijdeachtig uitziet. Uiteraard hebben de haartjes ook een praktisch doel want hiermee kan water worden verzameld. Af en toe een sproeibeurt is derhalve voldoende. De echeveria pulivanata kan ook in de huiskamer bloeien met een prachtige oranje bloem die doet denken aan de zonsondergang. Direct zonlicht moet je voorkomen.

Echeveria pulivanata

8. Aeonium arboreum

De zwarte roos is een bijnaam van deze bijzondere succulent. Als je naar de vorm van de donkere bladeren kijkt, zal je wel begrijpen waarom. De plant kan met gele bloemen bloeien, die prachtig contrasteren met de donkere bladeren. De zwarte roos of zwartkop kan goed tegen de zon en past het beste voor een venster op het zuiden. Opmerkelijk is dat de plant het ook in de huiskamer beter doet in gezelschap van een aantal soortgenoten.

Aeonium arboreum

9. Zebraplant/Haworthia

De zebraplant heeft wellicht wat weg van een Aloë Vera, maar behoort niet tot de familie. De naam is ontleend aan de elegante witte strepen die over de plant lopen. Bij een goede verzorging bloeit de zebraplant ook in de huiskamer met trosjes gele bloemen. Een beetje kieskeurig is deze plant wel, want de kamer moet licht en warm zijn, maar van direct zonlicht is de zebra niet gediend.

Haworthia

10. Aloë Vera

Als ingrediënt voor crèmes kent iedereen deze plant wel, maar ook in de huiskamer is het een leuke verschijning die ook nog eens makkelijk is in de verzorging. Volgroeid kunnen de bladeren wel een halve meter lang worden met een breedte van 8 centimeter. Een plaatsje in de halfschaduw en af en toe een scheutje water is voldoende. Bloeien kunnen ze ook in rood of geel maar dat gebeurt zelden in de huiskamer.

Aloë Vera

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “10 succulenten, bijzondere vetplanten voor binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *