Patiënten vragen mij altijd over hun zorgverzekering. “Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie? Hoe vaak kan ik komen voordat ik het zelf moet betalen?”
Door al die verschillende zorgverzekeraars met verschillende aanvullende pakketten is het een doolhof en (vaak) niet inzichtelijk wat wel en niet wordt gedekt.
Met deze blog hoop ik wat meer inzicht te geven over wanneer fysiotherapie wel of niet wordt gedekt vanuit de verzekering.
Inhoudsopgave
Ben ik verzekerd?
Als je een aanvullende verzekering hebt gekozen ben je verzekerd voor fysiotherapie. Hoeveel? Dat hangt af van welk pakket je hebt gekozen. Het eerste pakket geeft meestal 6 tot 9 zittingen. Je doet er goed aan om eerst te informeren bij je zorgverzekering.
Ik ben niet verzekerd, wat nu?
Indien je niet verzekerd bent voor fysiotherapie en geen chronische indicatie hebt (kom ik zo op terug) krijg je een particuliere nota voor fysiotherapie. De tarieven hiervoor verschillen per praktijk en kan enkele euro’s schelen per zitting per praktijk. Op de site van de fysiotherapiepraktijk staat meestal het particuliere tarief.
Wanneer heb ik recht op fysiotherapie vanuit de basisverzekering?
Bij een chronische code of bepaalde aandoeningen heb je recht op fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Meestal is het zo dat er eerst 20 zittingen vanuit de aanvullende verzekering worden gedeclareerd. Daarna kan de therapie worden vervolgd vanuit de basisverzekering. Volg je het nog?
Hieronder een aantal voorbeelden wanneer er wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Lees ook: Hoe voorkom je fysieke klachten door thuiswerken?
Fysiotherapie na een operatie
Als je een operatie hebt ondergaan en daarna een verwijzing hebt gekregen voor fysiotherapie, betaal je eerst 20 zittingen zelf. Vanaf behandeling 21 gaat de basisverzekering betalen. Heb je niet ‘recht’ op 20 behandelingen vanuit de aanvullende verzekering, dan betaal je zelf tot en met behandeling 20.
Fysiotherapie na COVID- 19
Indien je klachten hebt overgehouden na COVID te hebben doorgemaakt, heb je recht op fysiotherapie. Dit wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Je hebt wel een verwijzing nodig van een arts. Ook mag je niet later dan 6 maanden komen na de laatst doorgemaakte COVID besmetting. Op www.rijksoverheid.nl is hier o.a. meer informatie over te vinden.
Lees ook: Schouderklachten – Pijn in mijn schouder, wat nu?
Fysiotherapie bij knie en heup artrose
Sinds 2018 krijg je 12 behandelingen vergoed voor knie of heupartrose. Als de 12 zittingen zijn bereikt wordt de behandeling gedeclareerd vanuit de aanvullende verzekering of is de rekening voor jezelf.
Betaal ik eigen risico nu de therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering?
Ja, je eigen risico wordt gebruikt voor alle zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Als je eigen risico verbruikt is worden de zittingen volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Heb ik een verwijzing nodig om naar de fysiotherapeut te gaan?
Een verwijzing is niet altijd nodig, je kunt een afspraak maken bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut bepaalt middels de screening of er alsnog een verwijzing nodig is of niet.
Om behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist altijd nodig! Zonder deze verwijzing heb je geen recht op fysiotherapie vanuit de basisverzekering.
Ik hoop dat ik wat meer inzicht heb kunnen geven in het ‘wel en wee’ van de zorgverzekering m.b.t. fysiotherapie. Kijk ook even goed naar je polis en wat je denkt nodig te hebben. Je verzekering kun je aan het einde van het jaar aanpassen.
4 gedachten over “Fysiotherapie en de aanvullende verzekering, hoe zit dit in elkaar?”