Van alle kinderen tussen de 4- 12 jaar heeft ongeveer 15% te maken met overgewicht volgens het Nederlands Jeugdinstituut. Daarom is beweging voor kinderen erg belangrijk. Maar hoe help je je kind meer te bewegen?
Inhoudsopgave
Wat zijn de risico’s van overgewicht bij kinderen?
Overgewicht kan zorgen voor ziektes zoals:
- Diabetes
- Hart- en vaatziekten
- Verhoogde bloeddruk
- Verhoogd cholesterol
- Slaapproblemen
- Sommige vormen van kanker
Op overgewicht kun je als ouder veel invloed hebben. Zorgen voor voldoende beweging en een gezond eetpatroon is ons niet onbekend, toch?Drukte op het werk, druk gezinsleven, gezellige etentjes en borrels… gezond eten en voldoende bewegen, het schiet er soms bij in. De keuze valt vaak op een snelle makkelijke hap voor de tv of een schermpje. Ik denk dat we ons allemaal wel hierin herkennen. Af en toe is dat prima en moet kunnen, maar zodra er ‘te’ voor komt te staan gaat het toch echt de verkeerde kant op.
Onze kinderen worden steeds zwaarder, dus wat kun je hier als ouder aan doen en hoe voorkom je ziektes die niet nodig zijn? Bewegen is hierbij van enorme waarde. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de beweegrichtlijnen voor kinderen.
Pak minder snel de auto en help je kind meer te bewegen
Op tijd op je werk zijn, kinderen afzetten bij het hek en door! Je herkent jezelf hier misschien wel in maar het kan anders, en dat kost niet veel extra tijd.
Onbewust kun je meters beweging krijgen door de auto te laten staan en te gaan lopen. Breng je kind dus lopend, met de fiets of met de step naar school. Nee, niet de elektrische fiets/bakfiets of step uiteraard! Je kind kan echt heel goed zelf fietsen of steppen. Beter voor de beweging en de motoriek. Als je lopend naar school kan, maak er een spelletje van. Neem de bal dan mee en laat ze tegen de bal schoppen tot ze op school zijn of trap samen over tot je er bent.
Zorg ervoor dat je eerder naar school gaat zodat je op tijd weer thuis bent om zelf naar je werk te gaan. Veel kinderen zijn al wat vroeger op het schoolplein en kunnen dan met elkaar spelen, voordat ze naar binnen gaan en de school begint. Onbewust heeft je kind (en jij zelf) al wat minuten beweging te pakken. Vanuit onderzoek is gebleken dat bewegen voor school een positief effect heeft op de leerprestaties voor rekenen. Allemaal mooi meegenomen toch!
Lees hier alles over je aanvullende verzekering en de vergoeding van fysiotherapie
Laat je kind kiezen voor een sport die bij hem / haar past
Schreeuwende ouders aan de kant van de lijn, in de hoop dat je kind de nieuwe Messi of Ronaldo wordt. Helaas is dit maar voor weinig weg gelegd en helpt het niet als je je kind pusht om een bepaalde sport te doen.
De manier om ervoor te zorgen dat je kind een sport leuk vindt en het blijft doen is je kind zelf laten kiezen. Weet je kind niet wat hij / zij wil doen? Bijna alle sportverenigingen bieden gratis proeflessen aan. Veel gemeenten hebben de sportpas geïntroduceerd. De kosten zijn rond de €5 en de pas geeft toegang tot verschillende sporten. Indien de kosten te hoog zijn kan er subsidie worden aangevraagd om je kind te laten sporten. Sport gevonden waar je kind blij van wordt? Naast de beweging die je kind krijgt zorgt het voor meer zelfvertrouwen en andere vriendjes en vriendinnetjes. Een ‘win-win’ situatie dus!
Lees ook: Leuke en gratis activiteiten voor de zomervakantie
Kinderen leren door te observeren en na te doen
Jong geleerd is oud gedaan. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Laat ze daarom al jong zien dat bewegen bij het leven hoort. Ga je hardlopen? Laat je kind meefietsen of steppen. Geef ze een opdracht mee om samen zo hard mogelijk naar een bepaald punt te gaan, dit maakt het nog leuker en uitdagender. Zo hebben ze ook een succesmoment en dat is belangrijk voor het zelfvertrouwen.
Lees voor je begint met rennen mijn artikel over ‘Hardlopen zonder blessures’
Leg je eigen telefoon aan de kant of stel een schermtijd in. Ga met het gezin naar buiten en neem een frisbee of bal mee. Een rondje lopen vinden kinderen vaak saai en willen dan niet mee. Door een spelelement toe te voegen maak je het een stuk aantrekkelijker om mee te gaan en samen te bewegen.
Bewegen is net zo belangrijk als eten en drinken om gezond te blijven. Dus hoe help je je kind meer te bewegen? Maak het leuk voor jezelf en je kind, goed voorbeeld doet goed volgen!
2 gedachten over “Hoe help je je kind meer te bewegen?”